onsdag 12. september 2012

Ferien 2012 - del 1

 Turen gikk gjennom Danmark, Tyskland, Østerrike og Slovenia før vi kom til Kroatia og Bosnia som som var målet for turen. For 18 år siden var Øystein UN opservatør i disse landene. Det var når krigen i Bosnia var på sitt verste. Nå hadde vi lyst til å oppsøke de stedene han bodde og tjenestegjorde mens han var der. Her har vi stoppet på utsiden av det stedet han bodde de 4 siste mnd. i Bosnia. Dette er nordvest i Bosnia i en by som heter Cazin.
Her er vi mellom Cazin og Bihac og har stoppet ved en stor borg. Dette var et sted som Øystein tilbragte mange dager og netter mens de holdt oppsyn med området rundt. Fantastisk utsikt. 
 Så har vi kommet tilbake Kroatia og har stoppet ved Maslenica broen. Den ble spengt under krigen. Det som var spessielt for Øystein med dette stedet var at når det ble skrevet om denne hendelsen i avisene, var det bilde av hjelmen hans på denne muren som ble vist sammen med avisartikkelen.
 Videre gikk turen sydover og vi har kommet litt syd for Makarska på Dole camping hvor vi møtte de andre som vi skulle feriere med. Vi var 5 biler sammen og når plassen tillot det,satte vi bilene i ring med grillplass i midten.
 Her har vi flyttet noen km lenger sør til Zaostrog og camp Viter Matutinovic`.Utrolig flott sted med krystallklart Adriaterhav, flott strand og opp mot 40 grader hver dag. I første omgang var vi bare 2 netter før vi flyttet lengre sørover . Men etterhvert kom vi tilbake og ble i 5 dager.
 Tenk deg 5 store bobiler komme etter hverandre bortover denne smale gata for å lete etter campingplassen. Heldigvis var det plass for 5 biler i ring her også.
 På tur mot Dubrovnik var det mye flott å se på. Dette er en skjellplantasje.
 På bymuren i Dubrovnik.
 Ego i trappa ded derfra. Det var langt å gå rundt hele så vi gikk vel omtrent halvveis.
Så er vi på tur videre igjen. Bildet er tatt fra bilvinduet. En av fordelene med å kjøre bobil- god utsikt.
  Utsikten fremover og utsikten bakover mot Dubrovnik.

 Så har vi kommet helt sør i Kroatia til Molunat og Monica camping. Her står bilene på hyller i åssiden. Flott strand og mye bading. Det ble til tider veldig varmt inne i bilene. Det var bare en som hadde air condition. Men flere små vifter fungerte også bra.
 Prevlaka, sydspissen av Kroatia :  Her tilbragte Øystein 2 mnd. av sin tjenestetid. Nå var det helt overgrodd og ikke i bruk til noe. Et stort område med mange bygninger. Vi tilbragte en hel formiddag her på gjengrodde stier.
 I denne bygningen hadde de kontorer, utsiktspost og alt annet . Nede i underetasjen til venstre hadde de rommene sine.
 Se hva han fant, minner etter seg selv. 4 små norske flagg på et vindu.

 På område gikk det hester og esler. Jeg grudde meg litt til å gå forbi dem, men de sto og sov i varmen og brydde seg ikke om oss.
Sånn var veien ut til Prevlaka. Vi ble ikke anbefalt å kjøre dit , men det var vel verd en humpete tur.
Oppdraget til UN på Prevlaka var å vokte innseilinga til Montenegro. Grenseposten kan sees oppe i åssiden her.
Denne turen kan virkelig anbefales. Sonja