torsdag 5. november 2009

BARNDOMSMINNER

Et av mine gode barndomsminner var å komme på ferie til mormor og morfar. Da måtte jeg alltid på soverommet deres og se på komoden. Kikke i skuffene,skapene og smykkeskrinet. Jeg var forresten barn i så henseende til jeg var nesten 50 år. Så da min mormor døde i en alder av 94 år flyttet komoden hjem til oss. Den var da hvitmalt og det var mange år siden de små skuffene hadde vært åpnet. Jeg bestemte meg for å fjerne gammel maling. Lettere sagt enn gjort. 8 lag med god gammeldags maling. Den hadde vært rød, gul, grønn, blå og hvit i forskjellige nyanser.
Men de små skuffene lot seg endelig åpne. Ikke veldig spennende innhold. Nøkler, en gammel lampeholder, noen mynter, en knapp, 2 knotter til å ha på sengestolper eller stoler hva vet jeg, mormor sitt skilt fra nasjonalforeningen for folkehelsen og

dette russelommetørkleet til en lærer som het Åke. I mange år huset de læreren på skolen der de bodde. Det ble mange forskjellige lærere opp gjennom årene. Denne husker jeg godt fordi han var Svensk.


Jeg hadde hørt at min morfar hadde med seg komoden da de giftet seg i 1924 og at han hadde laget den selv. Så spenningen var stor da jeg skulle fjerne speilet før avluting. Kanskje hadde han skrevet noe inni der. Det hadde han ikke, men det var noen gamle blader og aviser der.Min Mormors giftering og ett smykke jeg fikk av henne som barn ( på en av mine smykkeskrin visitter) Dette henger alltid på knotten som holder speilet på siden av komoden.


Ett av bladene var Illustrert familieblad fra 21 februar 1924.

Noen av annonsene der var ganske fornøyelig å lese. Skriftspråket var enda preget av Dansk.

Se på dette: Snittmønstre faaes gratis tilsendt mot innsendelse av 20 øre til porto.
.
Reklame for Vaskebjørn sæbepulver.

Lykkelig er den som røyker ser det ut til ,10 sigaretter for 60 øre.

Datidens "digitalkamera" Legg merke til at det søkes etter en mand. Det skulle vel tatt seg ut med en kvinde i en sådan stilling.

14 kommentarer:

Sologbolig sa...

Så flott !! Dette er jo et kjempefint minne å ha, med ein fin historie til er det ekstra stas. Ha ein fin kveld og ei fin helg !

Orlaug sa...

SO flott, den kommoden....og med alle skattane inni....gull verd, detta.

Anonym sa...

Hei.Kjempe fin kmode.Er så kjekt med slik gammelt.Elsker det gammle.Vi å har funnet en del aviser inni veggene hær når vi har pussa opp.Så fant vi ett par gammle briller innpakket i avispapir nede i gulvet.Svigermor sa att de var fra ca slutten av 1800 tallet.Har vær kjekt å hvist om de ble igjenglemt eller jemt med vilje.Ha en riktig fin Fredag.Klem fra Bodil..

Brit. (lille meg) sa...

Spennende dette! Det er jo rene skattejakten! Jeg vet at det er MYE arbeid med å fjerne gammel maling og lute av det. Mannen min behandlet kjøkkenbordet vårt på den måten for en god del år siden. Men sannelig var det verd det! Resultatet ble vi fornøyd med. Det har du også all grunn til å være, det ble flott!
Ha en fin kveld! :-)

Turid sa...

Kjempe spennende- rene romanen dette, var skikkelig spent på om du fant noe.....
Så heldig du er som har et slikt minne!
Kos deg med helga som er like rundt hjørnet!

annemariesquilt sa...

Dette er bare helt fantastisk og det må være kjempegøy for deg å få love til å eie dette klenodiet!!
Spennede avisklipp...

Turid sa...

Kjempeflott kommode din morfar hadde laget! Så spennende det må ha vært å fjerne alle de malingsstrøkene! Og ikke minst å lete bak speil og i små skuffer.
Morsomt med de gamle annonsene;-)

Stubbetufsa sa...

For en skatt å eie, og en del av historien din! Det er noe å gi videre til barn og barnebarn når den tid kommer... Og så mye rart den rommet!

Ruth sa...

Så flott den kommoden ble. Og jeg moret meg godt over annonsene. Verden var så mye enklere før, på en måte.

Finne sølvskjeer inne i en gammel trapp? Så spennende. Hvordan kom de seg dit da? Rene mysteriet det der.

I ettermiddag reiser jeg hjem fra Glasgow og da får jeg vel omsider litt tid til å lese blogger "ordentlig" igjen.

Ha en flott helg.

Tonje sa...

Flott kommode det der, ja. Det var morsomt å lese de annonsene.

Ingun sa...

Så fin kommode. Min er nesten maken. Jeg arvet etter oldemor og bestefar. Hyggelig...

Malys krok sa...

Komoden ble virkelig flott! Litt av en job du har hatt! Resultatat ble flott! Og så det du skriver! SÅ koselig at denne fine gamle kommoden ble din, særlig når det, for deg, er knyttet så mange minner til den. Så artig med de gamle bladene, annonsene var ganske fornøyelige. Og vat du: Vi har en kommode som ligner, men den har ikke "rygg" og speil. ER fra min manns hjem. Vi fjernet og maling og fikk den trehvit. Ønsker deg en fin uke1 -Margit-

Anonym sa...

Ååååh, guri så flott den kommoden var! Jeg elsker slike skatter, og går rundt og "freder" møbler og ting hos farmor stadig vekk. Hun er litt for flink til å kvitte seg med sånt... ;)
Du er jo en virkelig racer på tepper, må kanskje bestille matte hos deg en gang? :)

Anonym sa...

Oj oj oj, så spennende! Og for en nydelig kommode! Det er litt at et klenodie å ha - jeg elsker ting og tang fra slekta fra svunne tider. Tenker det var litt av en jobb å få av malinga, men du og du så vakker den ble! Og alle avisutklippene, da - veldig artig å få se og lese dette, Sonja! Ha en fin søndag! Klem fra meg**