søndag 22. juni 2008

LØSNING

på arabisk blad.Det er bilde av meg og min amerikanske veninne. I et år (2002-2003) bodde min mann og jeg i Damascus hovedstaden i Syria. Bildet ble tatt da vi var på ladys night out (ute og spiste)
Så var det dette med språket da. Arabisk, og så de kråketærne av noen bokstaver.
OK,har man tatt et år permisjon fra jobben og begitt seg ut i den store verden,får man jo prøve å få noe spesielt ut av det.
Ut å leite.Spørre her og spørre der.Er det noen som kan brukbart engelsk og kan lære bort litt arabisk.
Endelig fant jeg henne, Vivian, utdannet i arabisk men ikke i engelsk. To dager i uka hjemme hos meg. Morro ble det, det kan jeg love. Missforståelser i fleng. Tror jeg sa noe meget upassende av og til, for jeg fikk forbud mot å gjenta enkelte ord på den måten jeg uttalte dem. Ikke er jeg sikker på hvem som lærte hva heller. Var det jeg som lærte arabisk eller Vivian som lærte engelsk. Ok vi var vel til nytte for hverandre da.
Kråketærne var faktisk ikke så vanskelige,bare en fikk vendt seg til å skrive feil veg. Sonja,begynn på andre siden av boka(BAKERST) !!! Men bokstavene passet i grunnen best å skrive fra høyre mot venstre, skulle nesten tro de var laget for å skrives på den måten.
Det ER faktisk bokstaver, 28 stk. og de tuller ikke med små og store bokstaver.
Det eneste de tuller med er at alle bokstavene skrives på tre forskjellige måter.
Først i ordet,i midten eller sist i ordet har forskjellig måte.
Og så er det så mange bokstaver de ikke har. Eks. E G P U og så disse ubrukelige som vi har Q X Z W og selvfølgelig Æ Ø Å .
Hvorfor har de da så mange? Jo, det kan jo være greit med fem S-er eller tre H-er .......
Tenk å komme på besøk til oss i Syria og hete EGil og PEr (akil og biar). Nei takke meg til å hete Sonja,enkelt og greit i alle land.
Over er mitt første forsøk på det arabiske alfabet.

Hvordan det har gått senere? Jo,takk jeg klarer meg på et vis,med litt armbevegelser i tillegg går det utmerket.

3 kommentarer:

Therese sa...

Bare holde det arabiske språket ditt oppe Sonja!
Artig når du begynner... he he OFF knappen har jeg aldri funnet:) hihihihi

Tonje sa...

Kifek... hamdulilla... og noe med salami... lol... Du klarte jo også å lære meg litt arabisk. Husker ikke så mye av det nå lenger... er ikke sikker på om jeg kan skrive navnet mitt på arabisk ennå engang.

Nei, nå er pakkepausen min over... tilbake til boksene...

sol&bolig sa...

Så spennande å læra litt av eit så ukjent språk. Eg har alltid vert fasinert av språk, men kan ingen "uvanlege" ...... berre engelsk , tysk og fransk ( ja fransken er nå dårlig då!!) Ha ei fin helg!