onsdag 1. juni 2011

Arabisk mat.

Arabisk mat er utrolig godt. Jeg har min egen store kokebok, men det blir ikke så ofte jeg lager noe fra den. Derimot så koser vi oss veldig når vi besøker Syria.


Litt anderledes og morsomt av og til. Her er vi på besøk hos syriske venner. Dette er hva min mann ble servert til forrett. Arak og salatblader.
Så er det min favoritt, grilla fårekjøtt, tomat og løk med arabisk brød smurt med tomat og overstrødd med persille. Tilbehør er pomes frites eller poteter med salt som det heter på arabisk.
Dette er fårekjøtt i tomatsaus med grønsaker. Over det ligger det arabisk brød når det serveres. Kan sees over bollen her.
Dette er en typisk formiddagsrett. Også grilla kjøtt, gulrot poteter og majonessalat med gulrøtter. Ved siden av all mat får en sure beter og agurker. Da mener jeg skikkelig sure ikke som våre sylteagurker.

Fårekoteletter


Løksuppe severt i et stort rundstykke. Deilig.
Flere varianter av den samme retten , favoritten min. Inni brødet finner en som oftest fårekjøtt, kylling og kjøttboller, løk ,stekt tomat og persille. Som drikke til mat bruker de kulturmelk eller yoghurt, og vann.

Her kommer min favoritt nr.2 En salat som heter tabboole(midten). Det er persille,tomat,løk,mintblader, granateple, sitronsaft og noe som på arabisk heter tahine. Jeg tror det er en slag hvetekorn.


Så har vi det fatet til venstre, det er homos. Homos er laget av kikerter,Ertene bløtes og kokes,deretter kan en tilsette forskjellig kryddder og olivenolje. En bruker det nesten som smør, bare at en tar brødet og dypper i homosen.
Det finnes et utall av desserter, men frukt skal det alltid serveres etter hovedmåltidet. Masse søte kjekser, sukkertøy, gelefrukter,sjokolade dadler osv.
Dette er en typisk frokost. Frukt, kaker, smør eller homos, kaffe og juice. Sure beter og agurker.


Vel bekomme eller tvadalo som det heter på arabisk, hvis det er flere til bords.

8 kommentarer:

sologbolig sa...

Mmmmm....dette såg deilig ut. Når eg er ute og reiser så syns eg at også maten er en del av ferien, og det å spise landets mat er både spennende og viktig, meiner eg. Gler meg til sommeren da står Italia for tur. Ha ein god dag og ei fin helg.

Ruth sa...

Herlig. Siden jeg bodde så mange år i Nordafrika selv så er nok det den maten jeg liker best og det var også der jeg lærte å lage mat. Men jeg tenker fortsatt med skrekk på alle rettene - minst 3 retter til lunch og over 6 til middag - hver eneste dag. Jeg lager sånn mat fremdeles, men nøyer meg med en eller to retter. :) Og godt er det.

Marie sa...

Mmmmmmm, dette ser verkeleg godt ut!
Skulle gjerne vore gjest her :)
Eg har faktisk aldri smakt arabisk mat...

Ønskjer deg fine junidagar :)

Marit Johanne sa...

Å, så mye god mat! Arabisk mat er ukjent for meg også, men det så virkelig fristende ut.

Strikkebesta sa...

Spanande! Lekre bilete, det ser kjempegodt ut, og så eksotisk! Fint å få vite litt om arabisk matkultur:)

Anne-Berit sa...

Du verden det så godt ut,fikk helt vann i munnen her.Spennende med mat fra andre land,og dette så jo nydelig ut,alt sammen:)

Turid sa...

Her var det masse spennende mat!
Ser virkelig godt ut! Særlig når maten er så fint anrettet på fatene. Fine farger. Skulle gjerne smakt på noe av dette;)

Ønsker deg en fin uke Sonja!
Klem fra turid.

Japp, blåbærmuffinsene var faktisk gode og smakte virkelig BLÅbær!

lineroxy sa...

Åh, HERLIGHET, så godt det så ut!! :O Tror jeg må komme på besøk til deg og få smake en dag ;)
Har prøvd meg på en egen versjon av hummus, som du kan se her: http://lineroxy.wordpress.com/2011/05/30/yummus-med-hummus/
Kjempegodt! :)