onsdag 21. januar 2009

MAALULA som betyr inngang.

Vi tar en liten tur til Syria igjen . Dette er Maalula , en liten by i Qalamoun fjellene 50km nord øst for Damascus . 1650m oh. ligger denne blå byen . Perfekt klima , tørt og svalt om sommeren , snø og kaldt om vinteren . Ca. 5000 innbyggere .
I denne byen og to nærliggende byer , Bakhaa og Joubadeen , snakker de et språk som heter arameisk . Det er det språket som ble brukt på Jesus tid . Det er ca. 18000 mennesker som snakker dette språket og alle bor her . Det finnes ikke noe skriftspråk på arameisk .


Her er fullt av grotter og huler . Disse har tidligere vært bedodd . De eldste inskripsjonene i en av hulene er datert 175 B.C.

St. Taklas kloster . I følge apostelen Paulus preken , var hun den første kristene kvinnelige martyr . Hun var forfulgt av sine egene foreldre og soldater fra den romerske guvernør `s hær, som skulle drepe henne . Under sin flukt kom hun til et fjell og det var ingen mulighet til å komme videre . Da ba hun til Gud og fjellet åpnet seg .

Min svigerinne som drikker hellig vann fra St. Taklas kilde .

Dette er meg som hilser på nonnene i St. Taklas kapell . Det ligger bak de store buene med trær som stikker ut , to bilder opp .

Her er vi på vei inn gjennom kløften i fjellet , den som åpnet seg for St.Takla .


Etterhvert ble det smalere . Det var en fantastisk opplevelse å gå gjennom her . Kan tenke at vi brukte ca. 10 min på turen .Ute på andre siden kom vi til en meget spessiell kirke og kloster . Begge har blitt bygget mellom år 313 og 325 , til minne om to andre martyrer , St.Sergios og St. Bacchus . Her ser jeg på alle de fantastiske ikonene .

Det finnes to altere i kirka . Dette er St Serges alter og det andre som jeg ikke har bilde av ( det var ikke lov til å ta bilder inne i kirka , noe vi ikke visst før vi hadde tatt to bilder ) regnes for å være verdens eldste kristene alter . Alle gangene vi har vært her har presten bedt "fader vår"på Arameisk for oss . Merkelig opplevelse vi kunne kjenne det igjen nesten ord for ord .

Jeg har vært 11 ganger i Maalula , med venner og familie . Det er en utrolig opplevelse . Selvfølgelig måtte jeg ha med en suvernir derfra , det ble denne vinflaska . Vinen er en lokal variant og vi har fått den severt hver gang vi har vært i kirka der . Kan ikke anbefales , men flaska er jo flott .

12 kommentarer:

Annemariesquilt sa...

Ååå det så flott ut og utrolig interessant!
Vinflaska var utrolig morsom..
Jeg skal på veskekurs til helga med quilteklubben og gleder meg masse.

Trollkåno sa...

Nok ein fantastisk tur...ser det ut til.
Håpar på ein utenlandstur dette året, bonden og eg, har ikkje bestemt kvar.....
Ha det godt og kos deg med dei gode minna etter turen!

hvorfor ikke... sa...

Så interesant innlegg, Sonja. Takk for turen;) og takk for hyggelig kommentar hos meg:)
smil Torunn

Lille meg sa...

Jeg skjønner du har hatt en fin opplevelse i Syria. Spennende og eksotisk!
Mange interessante bilder!
Ha en flott onsdagskveld!

~~Randi, Hverdagsprat~~ sa...

Tusen takk for en flott tur og masse info. Jeg liker så godt å høre om steder, så dette var midt i blinken:) Takk som deler!Fortsatt fin dag - Klem fra Randi**

Anne-Berit sa...

Hei,og takk for hyggelig kommentar på fotobloggen min.Artig at du likte bildene mine,er jo bare en amatør som liker å ta bilder.Veldig interressant å se bilder og lese fra turen din til Maalula.
Ha en fin kveld!

Nunne sa...

Du, si meg, når har du vært her?
Dette var interessant... lenge siden jeg var innom deg, ser jeg..

Tofo sa...

Nydelig tur du tar oss med på! Takk for turen! Hehe.

Det ligger en liten utfordring til deg inne hos meg!
God helg fra Turid;)

Berit sa...

Kjepeflott tur!

Har en utfordring til deg om du har lyst.

God helg.

Annemariesquilt sa...

Heia, det ligger en award til deg på bloggen min. Tusen takk for alle dine koselig kommentarer!

Besta sa...

Takk for du viste den turen. Det må være fantastisk å være på slike steder. ha ei fin uke. Klem

Marit sa...

Så spennende det så ut på dette stedet. Må ha vært veldig interesant å oppleve.